RD 614/2024: Nous requisits sanitaris per la prevenció i el control de legionel·losi

RD 614/2024: Nous requisits sanitaris per la prevenció i el control de legionel·losi

A principis de mes va entrar el vigor el RD 614/2024, de 2 de juliol, pel qual es modifica Reial Decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s’estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi.

La nova normativa té com a objectiu millorar la seguretat i claredat sobre la gestió de les instal·lacions que utilitzen aigua i que poden produir aerosols, que poden suposar un risc per a la salut de la població.

Algunes de les modificacions més importants del RD 614/2024 són:

  • Redefinició del concepte de titular de la instal·lació: amb la nova normativa no només són considerats titulars els propietaris, sinó també els explotadors de les instal·lacions. D’aquesta manera es garanteix una major seguretat en la responsabilitat del compliment de la normativa. Segons com estiguin redactats els contractes de manteniment, la responsabilitat pot recaure en les empreses de manteniment.
  • Presa de mostres: la nova norma determina que la presa de mostres només la podran realitzar exclusivament entitats o empreses acreditades amb la Norma UNE-EN-ISO/IEC 17025:2017 (com és el cas de CECAM). D’aquesta manera, s’assegura una màxima qualitat i precisió. Es concedeix un període transitori fins a l’1 de gener de 2030.
  • Els Plans de Prevenció i Control de Legionel·la (PPCL) i els Plans Sanitaris davant legionel·la (PSL), s’han d’actualitzar abans de l’1 de juliol de 2025.
  • Flexibilització instal·lacions amb recirculació d’aigua: s’elimina l’obligatorietat que l’aigua de retorn hagi de tornar directament al circuit de distribució sense patir una desinfecció tèrmica prèvia. Es vol facilitar d’aquesta manera una gestió més eficient en termes econòmics i energètics.
  • Ampliació de les instal·lacions afectades per la normativa: s’inclouen sistemes d’aigua en establiments turístics i d’atenció sanitària, amb l’objectiu de garantir una major cobertura preventiva.
  • Freqüència de les inspeccions: augment de les freqüències de les inspeccions obligatòries en les instal·lacions d’alt risc, que passa d’anual a semestral.
  • Formació obligatòria: s’estableix un programa de formació contínua i obligatòria per el personal encarregat del manteniment de les instal·lacions, per garantir una actualització constant en millors pràctiques de prevenció.